Revizijom web sajta dajete jasnu sliku integriteta veb lokacije. Pronalaze se one tačke koje treba optimizovati da budete bolje rangirani na Googlu, da imate bolji organski saobraćaj i povećate vidljivost.

Možete i sami da uradite reviziju veb lokacije, ali pomoć iskusnog stručnjaka je od presudne važnosti ako se govori o uspešnom načinu revizije i poboljšanju performansi na najefikasniji način. Tokom obavljanja revizije vebmaster prikuplja podatke pomoću različitih alata koji pretražuju veb lokaciju i daju uvid o tehničkom SEO, a takođe i pomoću Google Search Console-a, Google Analitics.

Pokretanjem postupka revizije prvo na šta treba obraćati pažnju je tehnički SEO. Proverava se da li su sve stranice sajta dostupne pretraživačima i posetiocima, prilagođavaju primarne adrese i preusmeravaju druge, proverava Robots.txt datoteka, pregledavaju HTTP statusni kodovi, brzina učitavanja stranice itd.

Revizija stranice se nastavlja proverom: podatake o URL-ovima, naslovima, sadržaju, slikama, ključnim rečima, duplikatima sadržaja itd. Radi se i na upotrebljivosti veb stranica i povratnim vezama. Što se tiče povratnih veza, važno je imati na umu da 1 kvalitetna povratna veza (sa visokim rangom poznatih veb lokacija) može da nadmaši veliki broj povratnih veza bez autoriteta. Poverenje jedan od bitnih faktora na webu, posebna pažnja se posvećuje pouzdanosti veb stranice (osiguravanje da veb lokacija ne dobija neželjenu poštu, malvare itd.)

Svi gore navedeni koraci samo su kratak opis revizije veb stranice. Iskusni vebmaster zna sve zamke optimizacije, kao i „tajne“ i najefikasnije načine SEO optimizovanja.