Ako niste toliko upoznati sa Google Tag Manager, verovatno se pitate šta je i zašto biste ga trebali koristiti. Odgovorimo na najčešća pitanja oko Google Tag Managera.

Šta je Google Tag Manager?
Po čemu se razlikuje od Google Analitike?
Da li je jednostavan za upotrebu?
Zašto treba da koristim Google upravitelj oznaka?
Koje su prednosti?
Šta mogu da pratim u Google upravitelju oznaka?
Gde mogu da naučim više o Google upravitelju oznaka?

Šta je Google Tag Manager (GTM)?

Google Tag Manager je besplatan alat koji vam omogućava upravljanje i raspoređivanje marketinških oznaka (isečke koda ili piksela za praćenje) na vašoj veb lokaciji (ili mobilnoj aplikaciji) bez potrebe za modifikacijom koda.

Evo vrlo jednostavnog primera kako GTM deluje. Informacije iz jednog izvora podataka (vaše veb lokacije) se dele sa drugim izvorom podataka (Analitika) preko Google Tag Managera. GTM postaje veoma zgodan kada imate puno oznaka za upravljanje jer se sav kod čuva na jednom mestu.

Velika prednost programa Tag Manager je da vi, marketer, možete sami da upravljate kodom. „Više nisu potrebni programeri.
Zvuči lako zar ne? Nažalost, to nije tako jednostavno.

Da li je Google upravitelj oznaka jednostavan za upotrebu?

Kažu da je to „jednostavan“ alat koji svaki marketar može koristiti bez potrebe za veb programerom. Google menadžer oznaka nije „lak“ za upotrebu bez tehničkog znanja ili obuke.

Morate imati neko tehničko znanje da biste razumeli kako postaviti tagove, okidače i promenljive. Ako nameravate marketing kampanje pomoću Facebook piksele, trebaće vam neko razumevanje kako rade pikseli za praćenje na Facebooku.

Ako želite da postavite praćenje događaja u Google Tag Manageru, trebaće vam neko znanje o tome šta su „događaji“, kako funkcioniše Google analitika, koji podatke možete da pratite sa događajima, kako izgledaju izveštaji u Google analitici i kako imenovati kategorije, akcije i oznake.

Hajde da pređemo na način na koji funkcioniše Google Tag Manager ...

Postoje tri glavna dela Google menadžera oznaka:

    Oznake: Isečci Javascripta ili piksela za praćenje
    Okidači: Ovo govori GTM-u kada i kako pokrenuti oznaku
    Varijable: Dodatne informacije GTM će možda trebati za oznaku i okidač za rad

Šta su oznake?

Oznake su isečci koda ili piksela za praćenje iz alata treće strane. Te oznake govore Google menadžeru oznaka šta treba učiniti.

Primeri uobičajenih oznaka u Google Tag Manageru  su:

    Univerzalni kod za praćenje Google Analitics-a
    Advords kod za remarketing
    Advords kod za praćenje konverzija
    Facebook pikseli

Šta su okidači?

Okidači su način da aktivirate oznaku koju ste postavili. Kada treba raditi ono što želite. Želite aktivirati oznake na prikazu stranice, kliknuti na vezu ili je to prilagođeno?

Šta su promenljive?

Promenljive su dodatne informacije koje će možda trebati za vašu oznaku i okidač za rad. Najosnovnija vrsta konstantne varijable koju možete da kreirate u GTM-u je Google Analitics UA broj (ID za praćenje). To su osnovni elementi GTM-a koje ćete morati znati da biste sami započeli upravljanje oznakama.

Po čemu se Google Tag Manager razlikuje od Google Analitics-a?

Google Tag Manager je potpuno drugačiji alat koji se koristi samo za čuvanje i upravljanje kodom treće strane. Ne postoje izveštaji ili bilo koji način za analizu u GTM-u.

Google analitika koristi se za stvarno izveštavanje i analizu. Svi ciljevi ili filtri za praćenje konverzija upravljaju se putem Analitike.

Sva izveštavanja (izveštaji o konverzijama, prilagođeni segmenti, prodaja e-trgovine, vreme na stranici, stopa napuštanja početne stranice, izveštaji o angažmanu itd.) Vrše se u Google analitici.

Koje su prednosti Google Tag Managera?

Jednom kada pređete krivu učenja, ono što možete učiniti u GTM je prilično neverovatno. Možete da prilagodite podatke koji se šalju u Analitiku.
Možete da konfigurišete i pratite osnovne događaje poput preuzimanja PDF-a, izlaznih veza ili klikova na dugme. Ili složeni poboljšani e-commerce proizvod i praćenje promocije.

Želite isprobati alat na besplatnoj probnoj osnovi? Možete dodati kod u GTMi testirati ga bez potrebe da uključite programere.

Šta možete pratiti u GTM-u?

    Događaji (klikovi na veze, preuzimanja PDF-a, dodavanje u korpu, uklanjanje iz klika
    Praćenje promena
    Napuštanje forme
    Napuštanje prilikom online kupovine
    Praćenje video zapisa

Google Tag Manager definitivno može olakšati život ako ste voljni da naučite kako funkcioniše.