Više od Web navigacije

Kako korisnici komuniciraju

UX dizajn se bavi ispitivanjem interakcija koje posetioci imaju sa digitalnom platformom. Naglasak je na tome kako je sadržaj grupisan na sajtu da bi se osiguralo da je organizovan na najbolji način za posetioce.

Korisničko islustvo je više od navigacije na web stranici. Analizira se kako korisnici prelaze sa stranice na stranicu unutar sajta. Kako komuniciraju prilikom pregledanja stranica? Da li žele da filtriraju opcije pretraživanja pre pretrage ili nakon toga? Odgovori na ova pitanja diktiraju strukturu vašeg sadržaja.

Korisničko iskustvo podrazumeva ponašanje neke osobe, stavove i emocije u vezi sa korišćenjem određenog proizvoda, sistema ili usluge.

Iskustvo korisnika, često skraćeno kao UX, obuhvata celokupnu upotrebljivost i estetsku privlačnost sajta. Web stranica kompanije sa dobrim UX dizajnom je atraktivna, dobro postavljena i jednostavna za navigaciju.

Što je sajt lakši za korisnika, to je veća verovatnoća da će korisnik ostati na njemu da sazna više o poslovanju.

 

Neke web stranice sa odličnim korisničkim iskustvom koriste SEO tehnike za angažovanje svojih potencijalnih potrošača, dok istovremeno stvaraju jaku asocijaciju brenda koja prenosi osećaje i poruke korisnicima i čini da se osećaju kao deo zajednice.

Loša korisnička iskustva, s druge strane, predstavljaju sajtovi sa manje-više-starim izgledom, ružnim ili neusklađenim šemama boja, i sveukupnim osećajem dezorganizacije i haosa. Neke stranice sa lošim UX dizajnom imaju na početnim stranicama previše informacija, stvarajući osećaj nesklada i konfuzije.

Opet, nedostatak informacija na sajtu je takođe simptom lošeg UX dizajna. Loše iskustvo korisnika uključuju i fontove koji se teško čitaju, stranice koje se ne učitavaju brzo ili ispravno i neprikladno povezane odredišne stranice, postovi na blogu ili galerije fotografija koje vode do 404 poruke.

Posetioci sajta sa lošim korisničkim iskustvom vrlo često brzo pritisnu dugme „back“ i vrate se na rezultate lokalnih pretraživanja u nadi da će sajt konkurencije biti lakši za navigaciju.

 

Zašto je UX dizajn važan?

Niko ne želi da troši dragoceno vreme pokušavajući da otkrije zbunjujuću, pretrpane stranice. Ljudi koji posećuju sajtove sa siromašnim UX-om imaju tendencije da jednostavno izađu i potraže drugačije rešenje.

Web stranica sa lošim korisničkim iskustvom može biti izuzetno štetna za vaše poslovanje i može uzrokovati da posetioci koji su možda bili zainteresovani za kupovinu ili prijavu za uslugu u vašoj kompaniji promene mišljenje i istraže konkurenciju.

Da biste zaradili i zadržali postojeće klijente, neophodno je lak pristup vašoj web lokaciji. Ako je web lokacija neatraktivna, loše postavljena i sadrži niz prekinutih ili nedostajućih veza, posetioci koje ste privukli do vaše stranice brzo će otići, povećavajući stopu napuštanja stranice.

Naš pristup u dizajnu je usmeren na posetioce

Kreiramo rešenja koja poboljšavaju kosničko iskustvo!